perjantai 31. lokakuuta 2014

Lapaset ominaisuuksilla

Viime aikoina on ollut harmaata ja synkkää. Ja mielialakin sen mukainen. Inspiraatio otti ja karkasi muille maille. Iski neuledepressio. Muutenkin neulomisinnostukseni vaihtelee maniasta masennukseen. Sen takia teen hyvin harvoin tilaustöitä ja jos teen, niin täytyy toteutuksen saada olla vapaata. 

Masennuksen keskellä tapahtui kuitenkin ihme. Toinen puoliskoni, joka harvemmin pyytää minua neulomaan hänelle yhtään mitään, pyysi minua neulomaan hänelle lapaset. Vaatimuksena oli tummat ja lämpöiset. Varastoista löytyi harmaata Novita Usvaa, joka täytti molemmat vaatimukset.


Tuli nokipeukut :)

Sitten siirryttiin pohdintaan: tuleeko tavalliset lapaset vaiko mimmoiset? Viime talvena muistelin kuulleni monta kirousta: "näpit jäätyy kun ulkona käyttämä puhelinta paljain käsin". Lähdin siis seikkailulle internetin ihmeelliseen maailmaan ja löysinkin ratkaisun ongelmaan. Eilen tein -blogista löytyi tarpeisiini täydellinen ohje

Lapasissa siis tulee etusormen kohdalle "luukku", josta sormen saa näppärästi pujotettua ulos. Samalla muut sormet jäävät lämpimään. Luukku rehdään kaksin kertaisena, jolloin lapaseen ei myöskään jää reikää. Luukun tekoon on ohjeessa kuvalliset ohjeet, jotka auttoivat minua valtavasti. Ihan orjallisesti en ohjetta noudattanut, vaan tein ranneosan tavallisella joustinneuleella ja lisäsin hieman silmukoita. Näiden lapasten suurin haaste oli kiilapeukalo, jonka kanssa en ole ikinä tullut toimeen. Tällä kertaa minä voitin :)

Lapaset matkalla kenttätesteihin

Neulemasiksen keskellä on myös yritetty opiskella ahkerasti. Minä en osaa oikein keskittyä kuuntelemiseen jos käsillä ei ole tekemistä. Siksi opiskelu sujuu paljon paremmin kun on neule mukana, parempi sekin kuin piirrellä tai näprätä puhelinta. Meillä koulussa on neulominen luennolla otettu hyvin vastaan, mutta olen kuullut ettei niin ole joka paikassa. Onko muilla samaa vikaa luennoilla? Miten teillä koulussa suhtaudettu asiaan? 

Ahkera opiskelija ;)

19 kommenttia:

  1. Kivat lapaset. Voisi itsekkin kokeilla tuollaista reikälapasta. Nyt on nimittäin lapaset to do-listalla, kun hävitin tällä viikolla tekemäni lapaset. :'(

    VastaaPoista
  2. Lämpöisen näköiset tumput =) Toi sormiluukku on varmasti hyvä, ku ei tarvii koko tumppua ottaa pois kädestä et saa puhelimeen vastattua =)

    VastaaPoista
  3. Komeat ja käytännölliset lapaset! :) Tuollaiset pitäisi oikeasti itsekin tehdä!

    Yliopistolla näkyi aina silloin tällöin neulojia luennoilla. Itse en tainnut neuloa koskaan, mutta piirtelin kyllä paperit täyteen erilaisia kuvia. Näin pystyi saamaan käsille tekemistä massaluennoilla kun kuunteli luennoitsijaa, varsinkin kandivaiheessa. Sitten kun aloitin maisteriohjelmassani ja luennot koostuivat vain noin 10-20 ihmisestä kerrallaan, ei neulojia näkynyt yhtään. Maisteriohjelmassani edettiin aika nopeasti ja luennot koostuivat aika paljon keskusteluista, ennakkotehtävien läpikäymisestä tai ryhmätyöskentelystä. Kaikki energia meni hektiseen läsnäoloon. Joskus oli joku maisteriohjelmassakin kurssi missä sai istua ja kuunnella, mutta sielläkään ei katsottu hyvällä jos piirteli paperiin tai teki jotain muuta. Siitä jopa mainittiin.

    Luulen, että hieman vaihtelee myös luennoitsijan osalta. Jotkut tietävät, että neulominen tai piirtely luennolla voi auttaa keskittymään, ja toiset pitävät sitä häiritsevänä tai jopa epäkunnioittavana. Olen iloinen että kandivaiheessa sai vapaammin rustailla paperiin asioita, sillä se helpotti keskittymistä kovasti.

    Usein myös luin tentteihin neule kädessä kotona. Varsinkin jos kirja oli tietokoneella. :) Kyllä se helpotti ja rentoutti!

    Kiva, että teillä saa koulussa neuloa. Minusta se on tärkeää, sillä käsillä tekeminen voi tosissaan vapauttaa energiaa ja auttaa keskittymään kuuntelemiseen ja kuullun sisäistämiseen. Neulominen myös parantaa kognitiivisia kykyjä ja keskittymistä. Siitähän on ihan tutkimustietoakin. (Graduni tosiaan aiheeltaan käsittelee neulomista neulekerhoissa joten uusimmat neulomisen tutkimukset tuoreessa muistissa.) :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja vielä tsemppiä ja jaksamista opiskeluun! Kohta on onneksi joululoma luvassa ja lepoa. :)

      P.S. Ompa nättiä tuo punainen palmikkoneule! Odotan innolla lopputulosta!

      Poista
    2. Taitaa yliopistossa ja ammattikorkeassa olla siis hieman erilaiset nuo käytännöt neulomisen suhteen. Meillä tuolla muutenkin meno aika villiä, että taitaa neulominen olla niitä hiljaisimpia ylimääräisiä aktiviteetteja :D

      Mahtava gradun aihe sulla! :) Pitääkin pohtia saisiko oman opinnäytetyön jotenki liitettyä neulomiseen :D

      Mulla ei valitettavasti oo joululomaa :) Pitää mennä lankarahoja tienaamaan ;)

      Poista
    3. Neulomista saa vaikka ja mitä aikaiseksi eli eikun opinnäytetyötä pohtimaan! ;)

      Työn teko joulun alla on sekin mukavaa, kun sitten voi ostaa paaaaaljon uusia lankoja... Olisipa minullakin jouluksi työtä. :)

      Poista
  4. Ompa tosi kätevät lapaset! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä ne kyllä ovat! Kuulema pärjänneet kenttätestauksessa hyvin :)

      Poista
  5. No voi sentään, minähän en ole tehnyt lapasiin luukkua, miten hyvä tekosyy tehdä muutamat uudet lapaset :D Kiva idea, kiitos :)

    VastaaPoista
  6. Hienot lapaset, ittelle pitäs samat aikkaan saaha ko tullee tuota puhelinta ulkonaki näplättyy

    VastaaPoista
  7. Minä myös harrastan tätä luennoilla kutomista, eihän sitä muuten millään jaksa isotooppifysiikkaa 8h tuntia putkeen lauantaiaamuna :) Opettajaa taisi lähinnä naurattaa ja aina jotain kysyessään sanoi: sinä valkoinen kutoja :) Tulossa valkoiset polvisukat kaverille synttärilahjaksi.
    Kiva blogi sulla muuten! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Jos on kuiva aihe tiedossa niin silloin ainakin tarvii neuleen mukaan ;)

      Poista
  8. Nämä ois mulla kans to-do-listalla. Lankakin löytyy, mutta mistä aika?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä beulon kaikissa mahdollisissa paikoissa :) kun joutuu odottamaan tai on edes hetki luppo aikaa. Melkein aina neule kulee mukana :) Ja käsillä tekeminen on ihanan rentouttavaa :)

      Poista
  9. Hienot tuli! :)
    Meillä yllättäen käsityönopettajan opinnoissa luennoilla neulomiseen suhtaudutaan oikein positiivisesti ;) Jos joku siitä marmattaa, niin aiheesta löytyy ihan tutkimuksia, ihmiset keskittyy paremmin, kun käsillä on tekemistä :)

    VastaaPoista